Offert stambyte

Offert stambyte

Ett stambyte är ett omfattande projekt och det är viktigt att begära in offerter från flera entreprenörer så att ni kan jämföra priser. När det gäller stambyten är det stor skillnad på om ett företag erbjuder helentreprenad eller om flera företag kommer att vara inblandade. I det senare fallet kommer beställaren att behöva begära in offerter från elektriker, rörmokare, plattsättare och byggnadssnickare. Om en stambyteskonsult finns med i bilden så hjälper denne till med upphandlingarna. Här läser du vidare gällande allt om offert stambyte.

Vad ska finnas med i underlaget för en offert på stambyte?

En seriös entreprenör lämnar inte en slutgiltig offert utan att först ha tagit del av en projektbeskrivning och förstudie eller själv genomfört en besiktning av de befintliga stammarna. Innan det är gjort är det svårt att veta om ett stambyte överhuvudtaget behöver genomföras och vilken metod som i så fall ska användas. Ibland räcker det med en relining av fastighetens rörstammar istället för ett stambyte. Relining är billigare och ett mindre projekt än ett fullskaligt stambyte.

Underlaget för en offert ska vara tydligt och samma för alla som lämnar offert. Annars blir det svårt att jämföra dem. Här är några faktorer som påverkar priset och som bör vara kända av den som ska lämna offert:

  • Hur många lägenheter och meter rör handlar det om totalt?
  • Hur är de befintliga stammarna dragna och vilket skick är de i?
  • Till vilken standard ska de nya badrummen renoveras?
  • Ska andra stammar än rörstammar, till exempel elledningar och ventilationsrör, ingå i bytet?

Tips till er som begär in offert på stambyte

Visst kan man begära in preliminära offerter, innan det finns ett ordentligt underlag. Risken är dock att entreprenören lägger sig lågt för att sedan höja priset ordentligt efter det att en förstudie genomförts. Det är nästan bättre att räkna på att ett stambyte kommer att kosta 300 000kr gånger antalet lägenheter i de första kalkylerna innan en besiktning kunnat genomföras. Då ingår helrenoverat badrum.

Se er inte blinda på priset för ett stambyte. Ett stambyte som genomförts enligt konstens alla regler kan hålla i upp emot 60 år. Att betala lite mindre idag och istället behöva byta igenom om 40 år är dålig fastighetsekonomi.

En faktor som avgör hur prisvärt ett stambyte kommer att upplevas av de boende är om det var jobbigt att bo i fastigheten medan det pågick. Med rätt förberedelser kan en bra stambyteskonsult lösa alla de problem som uppstår när till exempel badrummen inte kan användas som vanligt.

Om det inte är väldigt tydligt hur ett stambyte ska genomföras efter besiktningen rekommenderar vi att ni tar in offerter på olika metoder. Det kan underlätta valet av metod, ibland kan exempelvis ett kassettstambyte vara att föredra framför ett traditionellt stambyte. Om både stambyte och relining är genomförbart ska ni ta in offerter på båda. Helst från flera olika entreprenörer.

En grundregel är att en offert är bindande under en viss tid. Det kan vara bra att komma ihåg om uppstarten av projektet drar ut på tiden efter det att offerter inkommit. Entreprenören kan ge ett pris per timme men det är ofta en trygghet för beställaren med ett fast pris på hela arbetet.

Be gärna om offert på andra byggtjänster än stambytet om fastigheten är i behov av ytterligare underhåll. Det kan löna sig att jobba med flera projekt samtidigt när det ändå pågår renoveringar i huset.

Så kan ni få hjälp med offertförfrågan på stambyte

Våra erfarna stambyte- och reliningskonsulter kan hjälpa er med upphandlingen av de entreprenörstjänster som krävs för ett lyckat stambyte i er fastighet. Det är svårt för lekmän att jämföra olika anbud eftersom det är så många parametrar som spelar in i vad som är prisvärt. Vi har ett stort kontaktnät och vet vilka entreprenörer som levererar ett bra slutresultat och som inte bara är bra på att formulera offerter som ger ett attraktivt intryck.

Att sköta en upphandling är ofta en uppgift för en projektledare med det övergripande ansvaret för ett stambyte. Vi kan axla rollen i ert projekt och fungera som “kittet” mellan styrelsen/hyresvärden och de boende samt hantverkarna som utför stambytet. Det är, enligt vår erfarenhet, extra värdefullt under ett stambyte. Det med anledning av att flera olika entreprenörer med olika ansvarsområden är inblandade. Ta gärna kontakt via formuläret nedan. Kanske är det dags för en första besiktning, eller om den är gjord och det blivit tid att begära in offerter på stambyte i Stockholm.


Kontakta oss idag för mer information.